Sylvia O'Brien
soprano
biografie

Operarollen

De Ierse sopraan Sylvia O’Brien maakte in 2004 haar operadebuut als de Governess in Britten’s The Turn of the Screw met de Ierse Opera Theatre Company. Ook zong ze datzelfde jaar The Turn of the Screw op het Buxton Festival met de English Touring Opera, en Barena uit Janácek’s Jenufa met Opera Ireland.

 

In 2005 zong ze de rol van Gabriele tijdens de première van Gerald Barry’s The Bitter Tears of Petra von Kant, met het National Symphony Orchestra of Ireland onder leiding van Gerhard Markson. Het jaar daarop volgde de eenakter Neither van Morton Feldman met dirigent Stefan Ashbury.

 

Andere operarollen die ze vertolkte waren: Konstanze in Die Entführung aus dem Serail en de Gravin in Wiener Blut ( English Touring Opera), de Gravin in Le Nozze di Figaro (Opera Theatre Company), Zerlina in Don Giovanni (Opera 2005), Despina in Cosi fan Tutte (onder Kenneth Montgomery) en Mabel in The Pirates of Penzance (voor Rathmines & Rathgar Musical Society in de National Concert Hall). Op het Wexford Opera Festival heeft ze de hoofdrol gezongen in een opname van Martinu’s Mirandolina.

 

Hedendaags repertoire

Haar vocale en muzikale kwaliteiten zijn bij uitstek geschikt voor het hedendaagse repertoire. Zo heeft ze werken uitgevoerd van Raymond Deane, Seóirse Bodley, Ian Wilson, James Wilson, Halfidi Halgrimsson and Kevin O’Connell. Ze was gastartieste op de Malkovich International Composers Competition in 2003 en heeft opgetreden met alle toonaangevende Ierse hedendaagse-muziekgezelschappen. In 2008 zong ze de première van een nieuw werk van Joseph Phibbs voor sopraan en strijkkwartet, in opdracht van Burnham Market Concerts.

 

Recitals

Recitals heeft ze gegeven tijdens het Anna Livia Opera Festival, bij de Office of Public Works Series, bij de Arts Recital Series van de Bank of Ireland en in de Ierse National Gallery tijdens de tentoonstelling van Franse impressionistische kunst. Als deelneemster aan de Young Artists Recital Series, heeft ze opgetreden in de Royal Dublin Society. Ook heeft ze recitals uitgevoerd in het Bantry House tijdens het West Cork Music Festival, op de Greystones Arts Festivals en in de National Concert Hall in Dublin. Tijdens een tournee door Ierland met een Sjostakovitsj-programma heeft ze de 7 Romances op gedichten van Alexander Blok ten gehore gebracht, samen met het Syrius Trio. Daarop volgde met hetzelfde gezelschap een optreden in de Weill Recital Hall van de Carnegie Hall in New York. Ook heeft ze Frans, Duits en Russisch liedrepertoire gezongen met pianiste Hanna Shybayeva en Spaanse liederen met gitarist Benjamin Dwyer.

 

Concerten

Als concertzangeres zong ze Rossini’s Petite Messe Solennelle, onder leiding van Celso Antunes, Mozart’s Exsultate Jubilate met het Orchestra of St. Cecilia onder leiding van David Agler, een concert met muziek van Strauss en Lehár met het National Symphony Orchestra in de National Concert Hall, Mozart’s Die Schuldigkeit des Ersten Gebots met het Symfonieorkest van de Norddeutsche Rundfunk, en Mozart’s Mis in C-klein en Requiem tijdens het Mozart Festival met het Orchestra of St. Cecilia, onder leiding van Kenneth Montgomery.

 

Recente hoogtepunten

Recente hoogtepunten waren Sjostakovitsj’s Symfonie nr. 14 met het Magogo Kamerorkest in Tilburg, een reeks uitvoeringen van Bach’s Johannes-Passion met het Irish Chamber Orchestra onder leiding van Stephan Layton, Morton Feldman’s Neither met het Helsinki Philharmonic Orchestra onder Dmitri Slobodeniouk, Nono’s Il Canto Sospeso met het Orchestra Sinfonica e Coro Sinfonico di Milano Guiseppe Verdi, onder leiding van Francesco Maria Colombo, en Herbert Howell’s Hymnus Paradisi met het Guiness Choir en Ulster Orchestra onder leiding van David Milne.

In de planning

Voor komende tijd staat op het programma: het Requiem van Verdi met het Guiness Choir, Les Illuminations van Britten met het Deventer Kamerorkest, een nieuw werk van Seóirse Bodley, speciaal voor haar geschreven op tekst van Seamus Heaney, in de Hugh Lane Gallery in Dublin, en Chausson’s Poème de l’Amour et de la Mer, in Hilversum.